Seuran historiaa 80-luku

Junioreita 80-luvulla ( Vainio ja Taskinen)
Taneli Jouhikainen ja Petteri Aittola
Kommodori Harri Toikkanen

Purjehdusharrastuksen kynnys madaltui huomattavasti 80-luvun alussa, kun purjelauta-innostus pyyhkäisi nopeasti yli Suomen. Laudat tulivat myös Lohjanjärvelle ja Lohjan Purjehtijoihin.

Toiminnan painopiste järvellä siirtyikin samoihin aikoihin kevytveneistä lautoihin ja junioreiden optimisteihin. Tosin seuran edustajat kilpailivat ainakin 470-luokassa ja lasereilla vieraissa.

Seura eli tasaista aikaa ja toiminnan pääpaino oli kilpailemisella. Harjoituskilpailuja järjestettiin kaksikin viikossa. Puutteeksi koettiin toimihenkilöiden puute.

Näinä vuosina järjestettiin ensimmäiset juniorileirit, joista tuli menestys.

Tavoitteena oli tehdä purjehdusharrastus laajemmalti tunnetuksi Lohjan alueella. Purjein Kesään -tapahtumat järjestettiin useana vuotena peräkkäin Aurlahden rannassa. Yhteistyötä viritettiin Vihtiin, jossa aloitteli naapuriseura HiiPu. Lautailuinnostuksen myötä ystävyysliitto sammui parin kolmen vuoden myötä.

Vuonna 1984 paikallinen kilpailutoiminta oli vähäistä, vaikka lightning SM-kisa värittikin Ison selän maisemia. Laudat olivat enemmistönä. 470-luokassa tosin pari Aittola-Jouhikainen kävi Kielissä saakka Kielin viikolla.

Petteri Aittola kertoo: Kilpailimme 470-luokassa 80 luvun alun. Viimeiset yhteiset kisat ajoittuivat inttiin menoni aikoihin 1986.
1980 järjestettyjen 470 SM-kisojen jälkeen LP:llä oli noin viiden vuoden ajan kolme aktiivista miehistöä, jotka kilpailivat säännöllisesti 470-rankingeissä ja kävivät SM:ssä. Ensimmäinen seuramme "nepa" oli Jouhikaisten hankkima L-39, jolla miehistömuutosten myötä kilpailimme Tanelin kanssa 1981 - 1985 (-86). Olimme 1983 Jun-SM III ja samana vuonna osallistuimme ensimmäisiin Jun-MM:iin Itävällassa. Vuoden 1984 MM:t olivat St Morizissa ja 1983 Jun MM:t Neusidlerseessä Itävallassa. Sijoituimme ensimmäisissä 20. ja toisissa olimme 10. Muistaakseni olimme vuosina 1984 ja 1985 Suomen rankingissä 5. Muut LP:n miehistöt olivat Mia Salven - Sanna Graeffe ja Petri Yrjölä - Petri Jouhikainen.

Vuonna 1985 seuran kommodorina aloitti Harri Toikkanen.

Harjoituspurjehduksia järjestettiin edelleen ja junioritoimintaa koitettiin pitää yllä.

Aktiivisimmat seuran jäsenet olivat hiljalleen 70-luvun lopusta saakka siirtyneet merelle. Vuonna 1980 oli jo vuokrattu satamalahti Inkoon Fagervikistä, tarkemmin Korssundetista. Toiminta merellä oli saanut kantavuutta ja yhä useampi lohjalainen purjehtija alkoi viettää vapaa-aikaansa Inkoon ja Tammisaaren saaristossa.

Seura eli koko 80-luvun murrosvaihetta, jona aikana toiminnan painopiste siirtyi vähitellen järveltä merelle. Ratkaisevimmat vuoden osuivat vuosikymmenten puoliväliin, jolloin toiminta järvellä oli jäämässä vähäiseksi. Elettiin tavallaan toiminnan aallonpohjassa

Kommodori Markku Brax

Vuonna 1986 aallonpohja oli ohitettu ja toimintaa järvellä yritettiin kohottaa. Seura osallistui Järvipäiviin järjestämällä kilpailun kevytveneille ja laudoille. Viikkokilpailut ja harjoitukset suunnattiin junioreille, missä onnistuttiin. Juniorileiri veti väkeä.

Merellä oli purjehdittu ensimmäinen eskaaderi jo edellisenä kesänä ja perinnettä jatkettiin. Myös viikonlopputapaamisista oli tullut enemmän sääntö kuin poikkeus.

Jäsenistö oli jakaantunut kahteen osaan, vaikka perusjoukko toimikin molemmissa. Enemmistöksi oli tullut merijaostossa puuhailevat. Nämä ottivat myös vastuun seuran vetämiseksi. Vuoden lopussa pidettyyn syyskokoukseen osallistui 45 jäsentä, jotka valitsivat kommodoriksi Markku Braxin.

Vuonna 1987 uusi hallitus paneutui ensimmäisenä seuran papereihin, rekisterien ja muiden johdon vastuulle kuuluvien asioiden kuten vakuutusten ja maksamattomien laskujen kuntoon saattamiseksi.

Seura oli saanut selvästi uutta puhtia. Jäsenet saivat postitse ensimmäisen jäsentiedotteen. Tapahtumakalenteri vilisi kilpailuja. Juniorileirillä oli 32 osallistujaa, jotka pääsivät tekemään tuttavuutta seuran kahteen lasikuituoptariin.

Merellä vuosi oli myös historiallinen, kun Jukka Virtasen innoittamana järjestettiin ensimmäinen virallinen kilpailu köliveneille. Kiikarikisasta tuli heti perinne, joka jatkuu edelleen. Ahdasta alkoi olla myös poijupaikalla, jossa kellui nyt jo 33 venettä.

Vuonna 1988 juhlittiin seuran 25-vuotisen toiminnan merkkivuotena. Juhlan yhteydessä pidettyyn kevätkokoukseen osallistui 62 seuran jäsentä. Koko jäsenmäärä oli asettunut 300:n tienoille.

Kilpailutoiminta oli herännyt henkiin. Viklat purjehtivat SM:stä Lohjanjärvellä. Hormalla oli mestaruuskisat, samoin Lohjanjärvellä. Tosin että senioreiden kilpailuinnostus oli järvellä kadonnut.

Junioritoiminta sai uutta potkua, kun vetäjäksi saatiin Arto Sjöholm. Tiistai-iltaisiin harjoituksiin osallistui säännöllisesti kymmenkunta junioria ja Ollisaaren leirillä osallistujia oli jo lähes puolensataa.

Merellä Kiikarikilpailu sai seurakseen Lohja Cupin. Jo usean vuoden ajat järjestetty Merilystikin oli muodostunut totiseksi kilpailuksi. Kolmesta kilpailusta laskettiin ensimmäisen kerran myös kesän rankingvoittaja.

Vuonna 1989 hyväksyttiin jo toimintasuunnitelmassa, että painopiste tulee olemaan merellä. Järvijaosto lakkautettiin kokonaan ja sen tehtävät siirtyivät junioritasolle. Ainoaksi kilpailuksi jäi Lohjanjärven mestaruus.

Merellä purjehdittiin neljä kilpailua. Aikaisempien lisäksi Venekeskus Cup oli tullut jäädäkseen. LP:n köliveneet uskaltautuivat myös kilparadoille ja ensimmäiset vierasvoitot tuotiin kotiin.